Slovenski trgovci: Kupcima je bitnija cijena povrća nego njegovo podrijetlo

Bez autora
Jul 08 2024

Zalažući se za većim udjelom slovenskog povrća na policama trgovina, slovenske trgovačke tvrtke ističu da tome posvećuju posebnu pozornost. Ističu i ono što smatraju poštenim odnosom prema dobavljačima.

No, od nekih se čuje da je opet porastao udio kupaca kojima je cijena važnija od podrijetla.

U Sparu ponuda slovenskog voća i povrća raste i dosegnula je udio od 32 posto, priopćeno je iz Spara Slovenija. Lani su otkupili približno 600 tona slovenskog voća i povrća više nego 2022. godine, odnosno 2400 tona više nego 2019. godine. Kako ističu, podupiru domaće uzgajivače i poljoprivrednike, s nekima od kojih imaju sklopljene dugoročne ugovore.

„Kad ima dovoljno slovenskih proizvoda, prestajemo kupovati strane proizvode i kupcu nudimo samo domaće proizvode. Ne odstupamo od naše strategije podrške domaćim uzgajivačima i poljoprivrednicima ni u slučaju viših cijena", uvjeravaju.

U prosjeku su za spomenute kulture plaćali 20 do 30 posto više otkupne cijene nego što bi platili za inozemno povrće. Želja im je da kupci češće kupuju slovenske proizvode. “Istraživanja tržišta pokazuju da kupac sve više traži niske cijene za sve proizvode, a samo je za slovenske proizvode spreman platiti šest posto višu cijenu. I prije godinu dana bio je spreman platiti 15 posto više”, dodaju.

Iz Mercatora su napisali da se udio slovenskog povrća na njihovim policama svake godine povećava, a najviše ovisi o sezoni. Prema njihovim procjenama, proizvodnja voća i povrća u Sloveniji previše ovisi o prirodnim uvjetima, jer država nema dovoljno odgovarajuće infrastrukture, poput sustava za navodnjavanje i staklenika.

Tvrtka Jagros, pod čiju kapu spadaju trgovine Jager, također je istaknula promjenjivu ponudu slovenskih proizvođača: “Problem je što proizvodnja slovenskih proizvođača jako oscilira. Ovisi o vremenskim prilikama i štetama pa je jako teško planirati, a potrošač očekuje stalnu opskrbu i kvalitetu."

U Tušu nude proizvode i slovenskog i inozemnog podrijetla, no primjećuju da se kupci većinom odlučuju na kupnju prema cijeni proizvoda, objasnili su iz Engrotuša.

Na vrhuncu sezone, odnosno od kasnog proljeća do jeseni, kada je dostupno slovensko voće i povrće, udio toga na Hoferovim policama je, kako tvrde, i do 75 posto, a trenutno je oko 40 posto. Slično su iz Lidla rekli i za odnos prema dobavljačima i otkupu viškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik